Sezóna začíná!

29 04 14 - 13:41 Použité značky: , ,

Nepromarněte šanci zvýšit výkon vaší elektrárny!

Jako o většinu investic, tak i o svou solární elektrárnu je třeba se náležitě starat a u péče o panely to platí dvojnásob.

Z logiky věci sluneční záření proniká lépe skrz čistý povrch panelů, stejně jako když si po zimě myjeme okna, aby přes ně bylo lépe vidět. Ze zkušeností u nemytých pozemních elektráren bývá ztráta výkonu 1,5 až 6%, u střešních instalací kolem 10% a u zemědělských staveb je dokonce deficit až 30%!

Vypadá to, jako zanedbatelná hodnota, ale i s pár procenty navíc vyrobí elektrárna za několik týdnů takový zisk, který pokryje celkové náklady na čištění, avšak efekt umytých panelů zůstává po několik měsíců.

Málokdo si také uvědomí, že udržování čistého povrchu panelu včetně jeho rámu prodlužuje životnost a zároveň snižuje pravděpodobnost poruch a reklamací. Například ptačí trus způsobuje zahřátí článku, jehož následkem může být výrazný pokles výkonu panelu a následně i celého stringu. Dalšími nepřáteli, proti kterým je třeba bojovat, jsou plísně a mechy, které narušují izolaci panelu, a tím dochází k zatečení vody za rám, což zvyšuje pravděpodobnost jeho zkratu.

Na základě těchto poznatků je více než zřejmé, že svůj smysl čištění povrchu solárních panelů má, a to velký. Většina výrobců doporučuje údržbu povrchu FVE minimálně 1x ročně.

Komentářů: 47

Komentáře čekají na schválení.



(optional field)
(optional field)

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible until it has been approved by an editor.

Zapamatovat si osobní informace?
Poznámka: všechny HTML tagy kromě <b> a <i> budou odstraněny. Odkazy a maily stačí vložit zapsáním prostého textu.