Zemědělci začínají sklízet, sklízejte s nimi!

18 08 14 - 09:45 Použité značky: , , ,

Nenechte prach a špínu od zemědělských strojů snižovat Vaše zisky a ničit Vaši FVE!!

V České republice začínají žně, ale pro majitele fotovoltaických elektráren to není dobrá zpráva. Prach a špína  zvířená zemědělskými stroji se usazuje na povrchu solárního panelu a tím nejen snižuje výkon celé elektrárny, ale zároveň ničí jednotlivé části panelů. Říkáte si: "Vždyť je konec sezóny, to nemá smysl umývat! Podzimní deště to přece všechno smyjí!"

Ano, máte pravdu, vydatný déšť či dokonce kroupy mohou prach a špínu spláchnout, ale kam? Veškeré nečistoty se následně usadí v rámu, kde vznikne perfektní prostředí pro růst různých hub a plísní, které mohou způsobit zničení (zkrat) celého panelu. Bohužel v dnešní době není čistý ani déšť, i ten obsahuje různé lepkavé pyly a nečistoty, které se nakonec smíchají se špínou usazenou na panelech. Jak by asi vypadal Váš vůz, kdybyste ho nechali roky napospas větru a dešti? Na jeho povrchu dojde k tzv. smirkovému efektu. Když přes něj přejedete rukou, máte pocit, že hladíte smirkový papír. Právě tak je to s mnoha solárními elektrárnami. Pokud na jejich povrchu dojde ke smirkovému efektu, nepomůže ani průtrž mračen. Proto jako své auto necháváte umýt profesionály, protože víte, že déšť nebo obyčejný proud vody trvalý nános špíny perfektně nevyčistí, tak byste se měli starat i o svou fotovoltaickou elektrárnu. Ta na rozdíl od auta investicí je, a pokud chcete mít konstantní dlouhotrvající zisky s minimem defektů, je pravidelná údržba včetně profesionálního čištění povrchu panelů a rámu tou správnou cestou k jejich docílení.

Dalším důvodem, proč si nechat elektrárnu umýt na podzim, je příprava na zimní sezónu. Z logiky věci z čistého povrchu sníh lépe sklouzává a tím máte vyšší šanci udržet své zisky i během zimního období.